Instagram Much?!


They said it takes 21 days to break a habit which means in those 21 days too you will create a new one since the old one is being broken. Am I getting it right?! Well, lots of pro and cons out there regarding to this theory but regardless of that I'm challenging myself to do it. Actually it has been more 21 days since I logged out from my Instagram account and only recently I started to log in again ...

As you know, there cause and effect! Ada sebab ada akibat! Di mana ada api di situ ada asap dan di mana ada makanan gratis disitu juga ada saya! HOHOHO ... Tapi makanan gratisnya harus enak ya! Lah BM kali kau ini, Gill!! *wink* ... Anyway, there must be certain reasons why I'm doing this and let this post be the witness and reminder at the same time for me ..

If you guys been reading this blog for quite sometimes or knowing me personally, you may also know that I don't tweet, I don't path either, walopun udah raib sekarang. I do Facebook yang pada kenyataannya sekarang udah mati suri juga but I do cherish my Facebook days! One thing for sure, I definitely blog and having so much fun with Instagram. Too much fun I guess ;)

I considered myself late user for Instagram, I think it was only during end 2012 or early 2013 if I was not wrong when I posted my first picture there ... I found this platform very simple yet attractive and engaging at the same time. As time goes by we all know this apps is getting updated most of the time and somehow make us want to spend more time using it, at least scrolling it. Or maybe it's just me! Basically I'm hooked with this social media!! But according to Abang, the right word is not hooked, it's addicted! Wew! That's a strong word!! Cannot be what?!! How come I get addicted to this photo albums collection?!! It's just another apps, I mean it's Instagram but it's just another social media platform where you can post your pictures or videos and the same time you can see others' as well .. Or for now you can post your short video in your story or do some silly poses using the boomerang effect. What so dangerous about it?!

But, I was wrong! So wrong!

Yaelah Gill, sama Instagram bener nih?! Ho'oh!!! Emang ya yang namanya orang jatuh itu bukan dari batu yang segede gaban, dari batu kecil - kecil yang keliatannya ga berbahaya, malah ga keliatan kadang! So here I am making a confession to all of you that I'm an Instagram addict! Terus pada bilang, "Hello Gill" .. kayak di pelem - pelem gitu ..

You know it started with just scrolling trough the feed but when it become never ending scrolling and consume your time more than it should be then it's showing a sign already. The thing is I didn't realize it till Abang pointed that out, and even he pointed that our I was in denial mode all the time ...

"Engga koq, aku cuma liat - liat doank! Ga sampe gimana banget!"
"Ga sampe gimana banget gimana?! Tiap diliat lagi ngapain kerjanya lagi ngeliatin instagram mulu. How many hours a day you spend for this? Kamu ngeliatin begituan terus diajak ngomong ga nyaut, jawab cuma setengah - setengah."
"Oke - oke"

Oke - oke tapi gitu lagi! Belom lagi kadang berujung jadi kepo, julid, dan nyiyir! Ah! Koq jadi gitu amat yaaaa, padahal niat awal mau jadi netizen yang budiman, eh bablas! Dibilang FOMO engga juga tapi kenyataanya berasa lebih bahagia dan kekinian kalo tau update - update terkini ya ada juga. Eh gimana sih ini?! Intinya saya merasa sudah sampai tahap abusive lah kepada si Instagram. Suka sok idealis bilang kalo pake platform ini buat share yang berguna, tapi kenyataanya porsi sharing berguna sama porsi kepo - kepo banyakan yang kedua. Ga dipungkiri juga sih si Instagram tuh macam google kedua, kayak semua ada di sana dari gosip artis, berita politik, cari hampers, belanja online, belom jualan makanan, review skincare, barang - barang anak, berita olahraga, gossip tik tok, challenge ini itu, you name it lah! Belom lagi ada drama - drama yang tercipta dari sini. Sinetron bener sih kakaknya! Ya gitu deh! HOHOHO ... Cuma ya itu lama - lama rasanya koq jadi kurang baik ya efeknya ke saya. Bukan salah Instagramnya, tapi it's more on my side who loosing control of it. So lucky you if you still can use it properly! But for me, I think I really need to do something with it.

Kalo kata Abang, "Akhirnya ya Gee! Setelah aku ngomong berbusa dan kamu selalu bilang engga terus"

Maafkan aku, Bang! Khilaf!

Khilaf koq tahunan?! HOHOHO ..

"Ke, puasa instagram rasanya apa?"
"Susah, ci! You mau puasa?"
"I think I have to"
"Just do it lah, Ci! Aku cuma bisa bilang itu worth it at the end"

BAIKLAH! YUK MARIII!!!

SIGH!

Not easy! But I think it's the right thing to do! So I did it! As sound as lebay it is, ya emang segitu saya lebaynya. I have no idea how it's going to affect me since it's like already part of my life for the last few years. Ibarat putus, ini tuh memutuskan hubungan secara sepihak! Sakit, kakaknya!! Tapi at the same time you know that you're in a bad relationship and it's not good for long term. And I logged out!

SEKIAN!

Hari pertama entah berapa kali tangan saya reflek menekan tombol apps itu tapi pas kebuka cuma white screen yang memperlihatkan kalo saya musti log in untuk dapat meng-akes Instagram. Ga cuma hari pertama, I think the first three days kayak begitu, it's like auto mode! Bengong dikit tangan reflek ke apps itu HOHOHO ... Ada waktu luang mau istirahat, jempolnya reflek ke sana juga. Sejujurnya saya pikir saya bakal cranky loh! But again I realize that sometimes it's good not to know everything especially things that you shouldn't really need to know in the first place, and it's good to cherish all the moments by yourselves and your loved ones without the world need to know. Maksudnya baik ya, berbagi kebahagiaan cuma kadang biarlah kita simpen sendiri aja! Bijak bijak!!! HOHOHO ...

Little did I know, even though we log out from the account, somehow there still be notifications on your phone! Cobaan apa lagi ini yaowoh?! Jadi, as and when bakal muncul tuh, a pop out on your phone saying "There are 12 new notifications on Instagram" without you knowing either ada orang tag, mention, apa lah itu lah .. Pokoknya dia suka muncul aja di saat tak terduga. Kan sebel ya!!! Macam kampret banget gitu si Instagram! HAHAHA ... Tapi apalah arti sebuah hidup tanpa ujian dan cobaan! Sekali lagi bijak!!! Ada banget loh rasa kepo dan pengen tau itu apa, tapi saya akhirnya memilih buat ignoner aja, swipe left dan notifikasinya ilang. Gitu aja terus!!! Yeay!

BERHASIL BERHASIL BERHASIL!!!

If you ask me, what that I've gained from this journey? I would say A LOT coz life is about never ending learning. I'm so far from perfect and from time to time I have to remind myself, or need someone to do that, ehem thanks hubby about "What's my priority in life, who matters to me" Iya! I have to constantly ask myself, check myself knowing that I'm that laid back! I need to push myself! Soalnya ya saya begitu, kayak ya udah gitu - gitu aja, shantay aja shay! It's good in a way to enjoy life and live the moment but at the same time kalo gitu - gitu aja saya ga bakal kemana - mana rasanya. In this case I really thank God for having a strong will, well driven partner in my life. Yeay! We make a good team! High five donk, Bang!

I'm sharing my experience not to boast about how great I am, it's totally the opposite! Saya si cupu, sama Instagram aja kalah! HAHAHA ..  Ini saatnya saya berjuang lagi di level berikutnya di mana harus bener - bener dipraktekin tentang pembagian waktu bla bla bla. I have to walk the talk, right?! Let this post serve as a reminder for myself that sometimes in life it's really good to step back and just enjoy life. A good reminder to remember the purpose of the social media, not to bond you but to use it meaningfully and purposely. Booya!!!!

Instagram much?! You answer yourself! *wink*

Comments

  1. OmG, I'm guilty too haha... Liat ig emang ya seru..
    pantesan dah lama ga keliatan postnya , ternyata puasa toh .. tapi ga di hapus Kan account nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya seru tapi bablas jadi ratjun hahaha :) engga di apus koq, cuma log out doank hehehe :)

      Delete
  2. Kalo gue, justru gue ngeh banget gue udah addicted karena tiap pegang hape kayaknya hal pertama selalu klik icon IG dulu lol. Trus guilty, tapi mau break the habit susah banget lol. Dan kadang juga sadar kayak terlalu banyak ngabisin waktu cuma buat scrolling ngeliat ig orang, padahal ga penting banget hahaha :p
    Cuma ya gimana, sekarang lagi jualan keychain dan ada yang contact via DM jadi I can't logout my IG! *cari alesan banget sis nyah??* hahahahahaha

    One day, def gonna try the logout method.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA ..e mang paling bisa ya kakaknya!!!! yaudah kamu jualan dulu aja yang banyak sana hehehe ... iya gw juga pertama ga sadar sampe ini membuat keributan, itu pun masih denial hahaha ... cuma ya akhirnya sadar juga hehehe

      Delete

Post a Comment